lompat lompat di papan kekunci..

menari-nari di dada lappy..oke sile jgn memalu singgah besiar-siar..

Saturday, 8 January 2011

siakap steam..ahakz...


oke..memandangkan aku dapat komen yang membina dari dedi a.k.a mia myra maka aku nak try la tulis blog ngan skema <<--ase cam da x skema da nih..cane??x dapat den nak tolong..ahaha

oke..penonton sekalian..hari ni cik kiah nak ajar care-care masak ikan siakap steam..<<--baru pandai masak snayer..ahaha..da nampak kot entri aku tuh siakap..takkan tom yam lak..hishhh..(tetibe emo) (@,@)

bangon pepagi mak ajak g beli barang dapor.ahaaa...g pasar lak aku pepagi nih..macam-macam ikan aku tengok.kerisi,bawal,selar kuning and many more.ahaha..tp pilihan aku n adik is SIAKAP.oke..bukan pilihan mak o abah..tp kami berdue..ahakss...

bile da abes sopink-sopink bagai kitorang pon pulang..pon..pon..kereta kecil ku bebunyik<--da nih pehal nyanyi lagu dongeng nih??haishh..lari topik je..da..da..shahilah orang tunggu ko aja msk la bukan nak dengar ko nyanyi..huuu..oke..oke..

then mak tanye nak masak ape ngan ikan besar gedabak nih.adik nak siakap 3 rasa..eh..eh..semalam bukan mak da masak ikot citerase ko ke??<<--geram asik ikot adik nyer selere jep..ila nak ikan siakap steam mak..ahaha..mak pon setuju...maklom la aku kan jarang jarang balik..yayyy!!!dapat..tp..awk siang bawang,lada,carot..bla.bla...adeii..nih yang malas..

aku pon sediakan la bahan-bahan..antaranya..lets cek it outz..

carrot..(potong halus..pepanjang..x pon ikot suke..)
halia..(pontong halus gak ye..)
bawang besar.. (potong ikot suke)
bawang putih.. (nk cincang ke..nk mayang ke..ah lantak kaw la kiah)
cili api..(hiris kecik-kecik jugak )
kacang peas (taya wat peace bile potong ye..)
brokoli..(klaw x suke pon tape..taya letak)
sos tiram 1 sudu..
sos cili 1 sudu
air asam jawa..(ikot suke la kalau korg suke masam letak banyak)
garam..
} cukop rasa
perasa..
air satu cawan

ade g x aku tetinggal??

haaa...klaw takde nih memang takde la name siakap steam..

ikan siakap..(ikot saiz kegemaran la..)

then korang letak ikan dalam pinggan yang seswai ngan saiz ikan n bahan-bahan korang tadi..then gune la pengukus...tp meh aku ajar care sempoi yang mak aku wat..meh..meh...care nih seswai la untok orang-orang yang takde pengukus la..even mak ade pengukus tapi mak malas..dier nak cepat..ahaha..

korang letak ikan dlm kuali..then korang sapukan garam sikit..perasa sikit..sos tiram tadi..sos cili tadi..n air asam jawa..haa..then..korang letak la bahan-bahan tadi atas ikan tuh n kat tepi-tepi ikan tuh.haa...then letak air tadi kat dlm kuali tuh...pastuh idupkan api stove korang yg slow sekali..atawpon yang paling kecik..ye kecik..bukan besar..last skali korang tutup la ngan ikan tuh..

then korang tunggu la pai ikan korang masak..x kisah la bape lame pon tapi make sure pai masak taw..hehehe..
ikan aku da siap taw...nyum..nyum...tgok tuh..dalam kuali g nih..ahaha..ikan...x saba nak telan..nyummm...


**nih ikan aku masak oke!!**



oke..selamat mencuba ye wenggezzz sekalian!!!!!

choww~~

2 comments:

Mya Myra said...

gud try..
sng nk bc..
hehe keep it up

shahilanasir said...

heheh..tanx!